dimarts, 17 de desembre del 2019

Searching for Siddall




Elizabeth Eleanor Siddall: Painter and poet
Searching for Siddall Project IV
Oli sobre fusta
150 x 100 cm
2019



Detalls


Els darrers mesos he estat treballant sobre un projecte d'investigació pictòrica y gràfica al voltant de la figura de Elizabeth Eleanor Siddall (Lizzie Siddall, 1829-1862), la que fou model dels pintors prerrafaelistes (i dona d'un d'ells, Dante Gabriel Rossetti).


Aquesta és l'unica imatge fotogràfica que es conserva de Lizzie...
que ens dona una pobra idea del seu aspecte

File:Dante Gabriel Rossetti- Elizabeth Eleanor Siddal - Walters 38419 (cropped).jpg

Esta és la imatge d'un gouache que Rossetti va pintar 
sobre una fotografia de la seua dona en 1860-61.

Lizzie és sobretot coneguda per ser la inmortal Ofelia del quadre de John Everett Millais. Aquesta fama no li va eixit debades, ja que mentres posava es va deteriorar de forma definitiva la seua salut en agafar una pulmonia.

Apunt per Ofelia

Ofelia. John Everett Millais. Oli sobre llenç, 76 x 112 cm. 1852

Siddall fou model habitual de Rossetti i altres pintors de la germanor prerrafaelista. El fet és que a pesar de estar plasmada en moltíssims dibuixos i pintures, en cadascun pareix una persona diferent. Si agafem només a Rossetti, pareix una persona quan la dibuixa però altra diferent quan la pinta...com es pot apreciar a aquestes imatges:






Lizzie mai havia estudiat arts però, una vegada començà a posar pels pintors, es va iniciar en el món del dibuix i la pintura amb unes aptituds innates sorprenents que, pareix ser, despertaren la gelosia en Gabriel. Inclús John Ruskin fou el seu mecenes! 
Rossetti era, en teoria, el membre més qualificat dels prerrafaelistes però es va quedar com l'eterna promesa, l'artista que no va acabar de donar el salt, al menys des de la meua modesta opinió.



Detall de Twelfth night (1850), de Walter Howell Deverell 
(qui va descobrir a Lizzie quan treballava a una tenda de barrets)

Doncs després d'una recerca d'imatges vaig començar a fer dibuixos i retrats d'Elizabeth, intentant aproparme a la seua psicologia des de l'aspecte físic. Lizzie fou una víctima femenina més del seu temps; poeta i artista menyspreada pel seu espós i per la història. Una dona que patia una malaltia que li impedia apenes menjar, adicta al làudan, que va tindre un abortament i un marit, Rossetti que li era infidel de manera constant. 
Pareix ser que es va suicidar d'una sobredosi de làudan...en certa mida com Ofèlia, que deixà anar la vida després de perdre la cordura degut a l'amor no correspongut de Hamlet.

Al web Exploring Elizabeth Siddal he trobat moltíssima informació sobre Lizzie...és apassionant!




1 comentari: